Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: вул. Анни Ахматової, 35б м. Київ
вул. Анни Ахматової, 35б м. Київ
Пн-Пт: з 10 до 18
Сб: вихідний
Нд: з 10 до 18
Оформляйте онлайн 24/7
Під час військового стану графік роботи не стабільний.
+38 096 625 80 48 +38 093 880 64 27 Замовити дзвінок

Види шийних хусток

Види шийних хусток

В наші дні все частіше зустрічаються люди, які зав'язують на шию шийні хустки, зокрема, Аскот. Аскот (Ескот) став більш популярним у 21 столітті.

 

Але спочатку давайте дізнаємося більше про шийні хустки і звідки вони походять. Шийні хустки надягають при особливих випадках, а краватки - повсякденно. Існує три основних типи краваток на особливий випадок - шийні хустки, це "краватки на особливий випадок", англійською мовою всі краватки, шийні хустки, метелики і т.д. мають одне спільне слово "Tie", що означає зав'язка на шию, краватку, шийна хустка, метелик, і якщо конкретніше, то це звучить так англійською:

  • Краватка - Neck tie
  • Метелик - Bow tie
  • Аскот (Шийна хустка) - Ascot (Necktie Scarve/Necktie Ascot )

Шийні хустки поділяються на основні 4 типи:

  • Аскот (Ескот)
  • Пластрон
  • Шарпей (Фуляр)
  • Лавальє

Аскот (Ескот) - або краватка Аскот (Ескот).

 

В старій Англії був невеликий селище під назвою Аскот, ця місцевість славилася тим, що в ній (з кінця XIX століття) проводилися найвідоміші в Європі скачки. Зазвичай, джентльмени, які відвідували цей захід, надягали на шию хустку, перев'язаний своєрідним способом. Так, класичний шийна хустка і став називатися на честь англійського села - Аскот. Слід зауважити, що на той час краватка Аскот надягався виключно на урочисті прийоми, різні публічні заходи і сільські зустрічі, як елемент формального чоловічого одягу. Що представляв собою краватка Аскот? Це була смужка тканини, яка обрізалася нахрест. Зав'язувалась краватка Аскот дуже просто і невимушено: трикутний шматочок платка накладався на рубашку, кінці хустки обгортали шию і підкладались під трикутник на грудях. Слід сказати, що, як правило, матеріал, з якого виготовляли краватку Аскот був досить багатим, але в той же час не показним, ненав'язливим за кольором. Зав'язана хустка закріплювався спереду золотою англійською булавкою або можна було використовувати перлинний брош, що робило зовнішній вигляд краватки ще вишуканішим. Аскот ще на протязі багатьох років залишався єдиним видом шийного платка, який перейняли навіть самі вишукані французи, вважаючи себе законодавцями європейської моди.

 
У сучасний час краватка Аскот має широке поширення, в основному в США та деяких європейських країнах. Його використовують як невід'ємний атрибут чоловічого весільного костюма. Варто сказати, що останнім часом цей вид краватки стає все більш популярним, оскільки широкі та вільні краватки входять в моду семимильними кроками.
 
Сьогодні краватка Аскот має декілька різновидів. Звичайно, залишився його класичний варіант - шийна хустка, який носиться над ворітником сорочки, а також під ворітником. Зазвичай, широкі кінці краватки перетинаються на грудях і заколюються булавкою. Також популярний інший варіант Аскота - трохи подовжена шийна хустка, який зав'язується в об'ємний вузол. І, традиційно, у центр узла приколюється булавка з золотою, брильянтовою або перлинною головкою. Слід зазначити, що в останніх колекціях чоловічого одягу часто можна побачити краватка Аскот, як невід'ємний аксесуар до костюма, причому краватка йде в доповнення до жилета, який пошитий з такої ж тканини, що і краватка. В усіх варіантах краватка Аскот зав'язується в свобідний вузол, і закріплюється булавкою в центрі.
 
Зазвичай, краватки Аскот досить консервативні і не відрізняються багатою палітрою кольорів і малюнків. В більшості своєму Аскот - це однотонна краватка зі спокійними, приглушеними кольоровими відтінками, з мелким, можна сказати - непомітним малюнком. При носінні краватки Аскот слід дотримуватися одного правила - верхня ґудзик на сорочці повинен бути розстебнутий.
 

Як зав'язувати хустку Аскот

 
 

Пластрон - Краватка Пластрон

 
Пластрон - це вид святковоЇ краватки, що походить від французького слова "plastron", що означає шпон тортового або панцир черепахи, а також нагрудника фехтувальника. Таким чином, краватка Пластрон є широким галстуком, який прикриває не тільки шию, але і значну частину грудей. Раніше чоловіки не зав'язували Пластрон, а просто прикріплювали його до сорочки за допомогою дюжини булавок. Краватка Пластрон вважався класичним аксесуаром весільного костюма. Сьогодні, Пластрон все ще є популярним для свадебного одягу, і він може бути закріплений на шиї жениха за допомогою булавки або броші. Ця краватка часто називають обов'язковим аксесуаром до костюма на весілля.
 
Пластрон можна вважати пращуром краватки. Він походить від старовинного типу краватки, який був популярний на початку XIX століття. Краватка Пластрон традиційно носили на свадбах та під фраком з сірими смугастими брюками. Англійські джентльмени також використовували Пластрон, коли йшли на лисицю (хоча останнім часом ця традиція зустрічає опір з боку екологів). В кінці XIX - на початку XX століття краватка Пластрон став частим елементом бізнес-одягу. Раніше Пластрон зв'язували з густого шовку, який мав чорний або сірий колір. Сьогодні його можна зустріти із тонкого шовку, що приємний для шкіри, і часто він має яскравий принт.
 
Зав'язати краватку Пластрон не так важко, особливо порівняно з бантом на бабочці. Після зав'язування вузла на краватку, потрібно обережно накласти обидва кінці один на одного і закріпити їх спеціальною булавкою з декоративною головкою. Якщо ви хочете справити враження на оточуючих, можна придбати таке спеціальне прикрасне закріплення для краватки Пластрон, щоправда, це може виявитися досить дорогим. Після закріплення булавкою, ви можете не хвилюватися, що вузол під час весільних танців втратить форму. Зазначимо, що вузол Пластрон може бути зав'язаний також на шарфах, банданах і великих чотирикутних хустках, хоча цей варіант менш формальний, але все ж виглядає гармонійно.
 
Зараз краватка Пластрон знову знаходиться на піку популярності і є одним з важливих елементів гардеробу стильного та витонченого чоловіка.
 
 

Хустка Шарпей - Краватка Шарпей

 
Шарпей - це близький родич краваткок Аскот і Пластрон. Ця краватка дуже схожа на шийну хустку, оскільки, подібно до хустки, він легко розташовується на грудях чоловіка, утворюючи багато складок. Краватка Шарпей - це дуже оригінальний аксесуар, який використовується тільки на святкові заходи. Шарпей відрізняється дуже неординарним вузлом і є найуніверсальнішим серед інших варіантів святкових краваткок, оскільки добре поєднується з будь-якими комірцями і стилями. Навіть з класичним костюмом ця краватка виглядає дуже нарядно і урочисто. Зараз краватка Шарпей не тільки популярний для святкового весільного одягу, як раніше. Він знову отримує популярність серед чоловіків, які розбираються в моді і люблять одягатися зі шармом. Краватка Шарпей робить дуже ефектне враження і зачаровує своєю оригінальністю та витонченістю. Безсумнівно, завдяки цим якостям він став настільки популярним останнім часом. В Шотландії краватка Шарпей є частиною національного костюма і носиться разом з кільтом.
 
Фуляр за своєю суттю є розв'язаним, вільним краватки, який не потребує формального одягу. Фуляр можна носити як з плетеними кардиганами, так і з клубними піджаками (блейзерами).
 
Проте сучасні модні тенденції кардинально змінюють способи зав'язування фуляра та умови його носіння. Розміри та малюнки фуляра стали більш яскравими та цікавими.
 
 
У фуляра також є ще одна назва - краватка-шарпей, і його можна купити вже зав'язаним у компактний, аккуратний вузол.
 
Собратом Аскота та різновидом Пластрона є краватка лавальєр – винаходження фаворитки короля Людовика XIV, герцогині Луїзи де Лавальєр, яка прикрасила шию монарха красивим метеликом із широкого шийної хустки. На той час він символізував прихильність до дворянства. Цікаво, що через десять років герцогиня стала першою жінкою, яка носила краватку! Зараз лавальєр часто продають уже зав'язаним в аккуратний, короткий вузол і має широкі кінці.
Коментарі