Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: вул. Анни Ахматової, 35б м. Київ
вул. Анни Ахматової, 35б м. Київ
Пн-Пт: з 10 до 18
Сб: вихідний
Нд: з 10 до 18
Оформляйте онлайн 24/7
Під час військового стану графік роботи не стабільний.
+38 096 625 80 48 +38 093 880 64 27 Замовити дзвінок

Як був винайдений ремінь

Як був винайдений ремінь


Сьогодні ремені роблять з величезної кількості матеріалів, будь то шкіра, щільна тканина, пластик або навіть метал. Кожен такий аксесуар складається з двох частин: пряжки та стрічки. Додатково на ньому можуть бути такі деталі, як шлейка та накінечник. Шлейка закріплює вільний край стрічки, а накінечник захищає його від передчасного зносу.

Так виглядають сучасні ремені, але аксесуар так виглядав взагалі не завжди. У цій статті ми повернемося до часів, коли така прикраса тільки з'явилася, а також дізнаємося, як це сталося.

 

На зорі часів

 

Сучасні вчені до цих пір точно не знають, як з'явилися перші ремені, але за однією з версій це сталося в Давньому Єгипті. Достатньо подивитися на фрески, які залишили люди цієї цивілізації, і ви побачите, що багато єгиптян зображено з тонким поясом навколо талії. Можливо, це і були перші ремені, які з'явилися приблизно в 3-му тисячолітті до нашої ери.

Тоді прийнято було повсюдно носити схенти – пов'язку з невеликої лляної тканини, яку обв'язували навколо стегон. Щоб закріпити цей елемент одягу, використовували пояси, які і стали прототипом сучасного ременя. Початково їх було прийнято носити тільки представникам вищих сословій. Аксесуар вважався символом розкоші. Його виготовляли з щільної тканини або тонкої шкіри, зав'язували навколо талії простим вузлом. Пряжки тоді майже не використовували. Тільки деякі представники знаті придавали перевагу використанню металевих або кістяних пряжок.

 

В епоху античності

 

В Давній Греції та Римі також були свої традиції по носінню поясних ременів. Їх одягали поверх легкого хітона, щоб закріпити тканину на поясі.

Аксесуар також був відомий давнім китайцям та кельтам. Повсюду у нього була одна функція – закріпляти вільний одяг, щоб він не занадто розвівався на вітру та від швидких рухів.

 

Коли з'явилися штани

 

Сьогодні ремені в основному носять з брюками або джинсами, хоча в давні часи, як ми бачимо, все починалося з вільних спідниць, халатів та тунік. Першими ж, хто придумав поєднувати цей аксесуар зі штанами, стали перси.

Тоді функції ременя значно розширилися. Це був не тільки підтримуючий пояс, але і місце для кріплення зброї. З цією метою використовували широкі шматки тканини, які обматували навколо пояса. Такі ремені, звичайно, носили тільки чоловіки – справжні воїни. А для світського життя використовували аксесуари у вигляді тонких жгутів. Їх могли носити як чоловіки, так і жінки.

 

А що у нас?

 

Слав'яни запозичили звичай носити ремені від вікінгів. Це були стримані пояси з простими пряжками. Наші предки робили їх з шкіри або тканини. Причому перші пояси були достатньо вузькими і використовувались тільки для практичних цілей. Але з часом такі непривабливі ремені залишились тільки у простолюдинів, а знать швидко усвідомила, що за допомогою такого аксесуара можна підкреслити свій статус, якщо виріб виглядає красиво і майстерно. Тоді стали носити широкі шовкові пояси або тканинні прикраси зі складними візерунками, дорогоцінними каміннями.

 

Історія сучасного ременя: від давніх єгиптян до нашого часу

 

Ремінь пройшов довгий шлях від маленького пояса до вишуканого аксесуара, який залишається в моді до сьогоднішнього дня. Прикрасу носили по всьому світу:

  • в Давньому Єгипті;
  • Давній Греції;
  • Давньому Римі;
  • Китаї;
  • Ірландії;
  • Персії;
  • Скандинавії;
  • Монголії і т. д.

Сьогодні це також важлива частина сучасного гардеробу. Ремені використовуються повсеместно, і, судячи з усього, вони ніколи не перестануть бути популярними.

 

Коментарі